30.12.2014

Joulu on ohi. Miten meni noin niinkuin omasta mielestäsi?


Itse jouluaattoakin on jäljellä vielä yksi tunti. Silti jotenkin se on jo käyty lävitse. Perheessämme suunnitellaan Tapaninpäivän ohjelmaa ja katsotaan telkkaria ihan samanlailla kuin aina ennenkin. En tiedä tarvitseeko joulun ollakaan niin erikoinen päivä sinänsä, mutta kyllä silloin pitäisi onnistua pysähtymään ja nauttimaan niistä hetkistä yhdessä rakkaiden kanssa. Tämän kirjoituksen olisi pitänyt tulla jo vaikka eilen tai aikaisemmin, mutta kirjoitan tästä kuitenkin, toivottavasti se antaa sinulle mahdollisuuden pohtia omaa jouluasi ja muistaa omia rakkaimpiasi.


Itse en todellakaan tykkää jouluvalmisteluista. Tai no hetkelliset euforia tilat ovat oikein mukavia, kuten joulupuun pystytys tänä vuonna. Se kaikki vaiva, kuuset ja lahjat ja kaikki, unohtuu jo seuraavana päivänä unholaan. Kaikki se fyysinen materiaali saa meidät hetkeksi hymyilemään, mutta vain hetkeksi. Pidin aiheesta joulujuhlan puheen koulullamme viime perjantaina. Saatuani tämän kunnian rehtorilta, olin aluksi kauhuissani, mutta istuessani kynän ja paperin kanssa terassilla, tajusin mihin kaikkeen se voi vaikuttaa. Aihetta ei ollut, joten nyt minun täytyi etsiä joulusta jotain täysin omaa. Ja mitä se puhe sitten sisälsi?


Silloin jossain yön pimeydessä tämä tuli mieleen ja olen tätä ajatusta pohtinut ennenkin. Kuinka joulu perinteenä on markkinoitu täysin ja ravaamme alennusmyynneistä toiseen. Itsekkin kävin siellä totta kai, mutta en minä mitään osannut nykyihmiselle sieltä ostaa. Kaikkea meillä on mitä tarvitsemme, emmekä me ainakaan lisää tavaraa tarvitse, mutta läheisyyttä sitäkin enemmän.


Ja kaikilla meillä ei ole niitä läheisiä kenen kanssa olla. Luin puheessani pätkän kirjeestä, jonka isoisoisäni oli sodassa rintamalla jouluaaton. Sotaa ei meillä enää ole esteenä, mutta kiire ja stressi ovat tekosyinä siihen ettemme ehdi taikka jaksa tavata sukulaisiamme. Omista läheisistämme on tullut itsestään selvyyksiä meille, vielä silloin kun he ovat ympärillämme. Saamme heidän kuulumisensa päivittäin puhelimen kautta, joskus jopa suullisestikkin. 

Toivottavasti kaikkien jouluaattoon kuului kuitenkin mahdollisimman paljon läheisiä, sekä läheisyyttä. Antamisen iloa ja yhteishenkeä. Joululahjoja täytyy olla myös! Täytyy vain muistaa, ettei lahja ole aina pelkkä paketti vaan mahdollisesti jotain paljon suurempaa, kuten rakkaan soitto tai pelkkä oven avaus tuntemattomalta. 

Rauhallista ja rentouttavaa joulunaikaa!

-Sampo-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti